dr Budwig

Terapie » dr Budwig

Kim była Pani Dr Johanna Budwig?
Informacje na temat dzieciństwa, edukacji i pracy badawczej dr Budwig są do wglądu na źródłowych stronach w języku niemieckim http://www.dr-johanna-budwig.de. Na wielu stronach polskich znajdziemy wiele informacji na temat jej badań naukowych, w szczególności o korzystnym wpływie na zdrowie omegi-3, przepisach kulinarnych, włącznie z listą chorób, na które możemy mieć pozytywny wpływ zmieniając swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Bardzo ciekawe informacje znajdziecie na stronach Pani Kamili http://amigdalina.com.pl/?cat=60. Na mojej stronie zamieszczę tylko kompaktowo informacje, których źródłem są strony producenta Oleju Budwigowego Złoto Polskie i niedawno wprowadzonego, rewelacyjnego oleju Oleju Budwigowego marki Mirlo Oils®. Olej lniany budwigowy Mirlo Oils® jest olejem tradycyjnie bitym, dlatego jego smak, aromat i bioaktywne właściwości są bardzo unikalne w dzisiejszych czasach. Informacje na ten temat na stronach MironGroup

 

W swojej złożonej terapii antynowotworowej stosowałem pastę
wg przepisu dr Budwig, z dodatkiem świeżo mielonego siemienia lnianego. Nie mogę stwierdzić, że to właśnie pomogło mi wyjść z tej choroby. Ze względu na to, że pasta budwigowa była „składnikiem” mojej terapii mam do niej przekonanie i na stałe zagościła w jadłospisie mojej rodziny. W całej terapii stosowałem olej złotopolski, jednak po odkryciu firmy, która bije olej tradycyjnymi od ponad stu lat metodami, stałem się miłośnikiem i tych bardzo unikalnych smaków i aromatów. Trzeba dodać, że olej ten zawiera aż 56% Omega-3. Niestety ilości produkcyjne są niewielkie i trzeba się zapisać by go kupić.

 

 

W leczeniu Alzheimera, nowotworów, miażdżycy, alergii, dermatozy i depresji

Mimo galopującego rozwoju medycyny, w starciu z pewnymi chorobami, jest ona nieustannie bezradna. Zazwyczaj kieruje się wtedy uwaga naukowców do źródeł już zapomnianych, a naturalnych. Dziś postanowiłem opowiedzieć Państwu o diecie pewnej niemieckiej badaczki, dr Johanny Budwig. Jej głos jest o tyle ciekawy, iż odkrycia, których dokonała (badania nad kwasami tłuszczowymi Omega-3, oraz olejem lnianym) odnalazły zastosowanie m.in. w leczeniu takich chorób jak: Alzheimer, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Sporządzona przez dr Budwig dieta bazuje na dostarczaniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze z grupy n -3 (tzw. Omega-3), węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. W tym krótkim tekście, przywołam dziś dla Państwa podstawowe zasady diety, która jest tematem tego felietonu.

 

Otóż podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Najlepszym wyborem jest olej tradycyjnie bity, taki sam jak na stołach przed wiekami. Równie istotne jest porzucenie używania jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, dr Budwig nakazuje bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, jak również mięsa. Ostatnia kluczowa teza owej diety to - spożywać produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności).

 

Jednym z najciekawszych elementów diety dr Budwig, na który chciałbym zwrócić szczególną Państwa uwagę, jest - pasta. Niemiecka badaczka zaleca zjadanie oleju lnianego codziennie w postaci tzw. pasty. Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek  w proporcjach:   5-6 łyżek oleju na 12, 5 dkg sera,  2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku za pomocą ziół, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem, oraz samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

 

Autorka owej diety wyróżniła grupę produktów, które w czasie poddania się owym zaleceniom, wskazane są szczególnie. To przede wszystkim ryby morskie ( takie jak makrela, dorsz, śledź, tuńczyk). Zaleca się spożywać je do 200 g dziennie. Następnie istotnym elementem pożywienia są świeże owoce. Należy jeść je w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. O czym należy jednak pamiętać-owoców nie należy mieszać. Istotnym elementem diety są warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem takich jak: brokuły, kapusta, brukselka, marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać. Myśląc o napojach skupić winniśmy się na sokach owocowych, wypijając przynajmniej raz dziennie jedną szklankę soku. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty, powinno upłynąć kilka godzin.

 

Dla smakoszy produktów ukwaszonych, mam dobrą wiadomość. Wskazane są one w diecie dr Budwig. Szczególnie chodzi tu o mleczne produkty: jogurty naturalne, kefiry, maślanki i mleko. Zaleca się również spożycie zbóż w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nieoczyszczonych. Drożdże spożywcze nie są obce omawianej diecie, należy jednak je przed spożyciem zagotować. O czym należy jeszcze pamiętać? O wodzie, której wskazane jest pić 2 litry dziennie. Powinna to być jednak woda oczyszczona mechanicznie za pomocą filtrów, lub butelkowana źródlana, jednak nie mineralna. Ostatnia jeszcze zasada - płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.

 

Dr Budwig zakreśla i drugą grupę produktów, które choć nie są zalecane do spożycia, to są dozwolone. Badaczka ma tu na myśli mięso i drób, lecz wyłącznie nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach niewielkich i okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie. Dozwolonym w czasie diety dr Budwig produktem jest również miód.

 

Warto nadmienić jeszcze w tym krótkim tekście o produktach, które w trakcie poddania się diecie Dr Budwig są absolutnie wykluczone. Takim artykułem jest cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek, oraz syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych). Przede wszystkim jednak zabronione jest stosowanie tłuszczów poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.

Dieta dr Budwig może być skuteczną, i co niezwykle ważne, naturalną receptą, na wiele naszych zdrowotnych kłopotów. Warto posłuchać głosu badaczki, popartego wynikami analiz. Warto posłuchać i dzięki naturalnym metodom, być zdrowszym.

Materjał zestrony

MironGroup

http://zlotopolskie.pl/nasza-wiedza/dieta-dr-budwig